Säga vad man vill om alkohol men nog är en smutt på en
gammal god whisky en ren njutning för kropp och själ. Här kommer du att
hitta ett
urval av de whiskysorter som jag själv provat, tyckt om, ogillat eller bara
skrivit om i största allmänhet. Företrädesvis handlar det om Skotsk
Single Malt Whisky. Gärna ospädd, ofiltrerad och icke färgjusterad med
alkoholstyrkan från faten i behåll. Apropå fat så lagras den destillerade råwhiskyn oftast på några
få typer av fatstorlekar. En Barrel på omkring 200 l, en Hogshead på ca
250 l
eller en Butt på 500 l. Lagringen måste fortgå minst tre år för att
slutprodukten ska få kallas Whisky. Ur faten dunstar årligen ca 2 % av
whiskyn. Det kallas "Änglarnas andel" eller "Part nan angelen"
som det heter på gaeliska. I övrigt kan väl sägas att en av mina
absoluta favoriter bland whiskysorterna är Glenugie. Tyvärr stängdes
destilleriet våren 1983 så det finns mycket begränsade kvantiteter kvar
i omlopp.

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely
enough."
- Mark Twain
Välkommen igen!
Copyright
© Stefan Hammar, 2004. Med ensamrätt.