Uppdaterad 15 mar 2013 Sun West

 

Start
Släktforskning
Det förgångnas spegel
Whisky
Buick 1938
Buick 1955
Buick 1959
Sun West

Historia & Fakta

Det kan inte hjälpas hur mysig och go vår lilla Adria 330 än är, det har alltid funnits ett sug efter en passande retrovagn att hänga bakom Buicken. Efter att ha tittat på otaliga SMV och OPIO insåg vi att det fanns gått om ruttna "Ägg". En Stilmaster från 1969-71 var ju inte att tänka på så vi började leta efter importvagnar.  En Constructam Comet skulle passa oss bra i storlek men trots annonslöften om "Kanonvagn", "bara å koppla på och åka" så var de oftast i för dåligt skick i förhållande till priset. Men så en morgontrött söndag senhösten 2010 då jag, efter att ha lättat på trycket, fick en ingivelse att starta datorn och kolla Blocket uppenbarade sig en skapelse jag aldrig sett förr, en Sun West! Annonsen var precis ny och jag kastade mig på telefonen fastän knappast ens tuppen var vaken. En något yrvaken men trevlig säljare svarade och vagnen bytte ägare!

Sun West av 1964 års modell

Husvagnen är av Svensk tillverkning och helt byggd i glasfiber. Den är utrustad med diskbänk, rinnande vatten, gasolspis, luftburen gasolvärme, taklucka, öppningsbara fönster, 12V och 240V och har ett original förtält. Kylskåp ansågs tydligen inte så viktigt 1964. Totalvikten är 700 kg så den kan dras av nästan alla bilar utan risk att överskrida tillåten vikt.

Originell originalare

         

Tvätteriet och köksavdelningen

Arbetsrummet

Vad är då känt om vår vagns historia? Den första ägaren lever vidare genom ägarskylten som finns i behåll. Våren 1964 levererade Philipsons i Örebro Bil AB denna vagn till en Björn Thorell boende i Örebro. Sommaren 1968 såldes den vidare till familjen Wernersson och fick flytta till Mariestad. Den förblev i deras ägo till sommaren 2006 då den köptes av N-O Isaksson och det var han som sålde den till oss hösten 2010. Vagnen är i hyfsat skick med det mesta av alla originaltillbehör i behåll. Den skulle naturligtvis behöva en rejäl översyn för att återfå sin forna glans men hur det blir med det får framtiden utvisa. Tillsvidare bor den inomhus i trakten av Nyköping.

Vi tar tacksamt emot information och upplysningar om Sun West, vad som helst, ett minne, en broschyr, en anekdot, gamla bilder, delar etc. Maila så hör vi av oss, shXigen.se (ersätt X med @).

Välkommen igen!


Copyright © Stefan Hammar, 2011. Med ensamrätt.