Uppdaterad 28 nov 2010 Glenlivet

 

Start
Släktforskning
Det förgångnas spegel
Whisky
Buick 1938
Buick 1955
Buick 1959
Sun West

Arran
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benromach
Cragganmore
Glenlivet
Glenmorangie
Glenugie
Inchmurrin
Laphroaig
Longmorn
Longrow
Mortlach
Oban
Scapa
Tomatin

 

Om The Glenlivet och dess brokiga historia finns redan spaltkilometer skrivna. Destilleriet är beläget i en avlägsen "Glen" där den lilla och delvis underjordiska floden Livet har sitt lopp. Lokaliseringen var nog inte från början vald med tanke på de närmast perfekta klimatförhållandena för whiskyframställning, utan snarare för att det var en så avlägsen del av Skottland och därmed passande för hembränning. Så i början av 1800-talet trängdes en mängd små lokala hembrännerier i denna lilla dalgång. Idag finns bara The Glenlivet och Breaval kvar.

The Glenlivet Distillery sommaren 2006.

När man närmar sig The Glenlivet från någon av de omgivande småvägarna och för första gången ser anläggningen får man mera intrycket av att se ett stort jordbruk än ett destilleri. Vid ett närmare skärskådande framträder de gamla lagerbyggnaderna som gråsvarta stenformationer i landskapet. Den rikliga avdustningen från whiskyfaten föder de svarta trådsvampar som lever på alkoholångorna så att de idag spritt sig inte bara till lagerhusens utsidor utan även till den omgivande växtligheten. Allt i närheten är täckt av ett tunt svart lager av svamp. Man kan ju undra om boskapen i beteshagarna runt anläggningen är lyckligare och kanske mer välsmakande efter att ha inandats whiskyhaltig luft hela livet? Det må vara hur det vill med den saken men det framställs i alla fall mycket och bra whisky vid The Glenlivet. Man behöver inte gå längre än till standardsortimentets 12-åriga buteljering för att finna en välbalanserad, blommig, mjuk och len whisky med toner av vanilj och persika. Därefter kan man arbeta sig upp i årgångarna och hitta mer eller mindre rökiga varianter. Själv har jag en klar favorit i The Glenlivet Nàdurra. En whisky som lagrats 16 år på amerikanska ekfat innan den tappas på flaska i ofiltrerat skick vid 48 % styrka. Jim Murray** ger den 94 poäng av 100 möjliga, vilket placerar den i kategorin " a superstar whisky that give us all a reason to live" vilket jag helt och fullt instämmer med! Både doften och smaken innehåller toner av ingefära och mörk choklad. Maltigheten, sötman och balansen är andra utmärkande egenskaper liksom den mycket långa eftersmaken. "Pure entertainment, sheer class and immeasurable fun". Prova och njut!

Välkommen igen!

Copyright © Stefan Hammar, 2007. Med ensamrätt.