Om
The Glenlivet och dess brokiga historia finns redan spaltkilometer
skrivna. Destilleriet är beläget i en avlägsen "Glen" där
den lilla och delvis underjordiska floden Livet har sitt lopp.
Lokaliseringen var nog inte från början vald med tanke på de närmast
perfekta klimatförhållandena för whiskyframställning, utan snarare
för att det var en så avlägsen del av Skottland och därmed passande
för hembränning. Så i början av 1800-talet trängdes en mängd små
lokala hembrännerier i denna lilla dalgång. Idag finns bara The
Glenlivet och Breaval kvar.

The Glenlivet Distillery sommaren 2006.
När man närmar sig The Glenlivet från någon av de
omgivande småvägarna och för första gången ser anläggningen får man
mera intrycket av att se ett stort jordbruk än ett destilleri. Vid ett
närmare skärskådande framträder de gamla lagerbyggnaderna som
gråsvarta stenformationer i landskapet. Den rikliga avdustningen från
whiskyfaten föder de svarta trådsvampar som lever på alkoholångorna
så att de idag spritt sig inte bara till lagerhusens utsidor utan även
till den omgivande växtligheten. Allt i närheten är täckt av ett tunt
svart lager av svamp. Man kan ju undra om boskapen i beteshagarna runt
anläggningen är lyckligare och kanske mer välsmakande efter att ha
inandats whiskyhaltig luft hela livet? Det må vara hur det vill med den
saken men det framställs i alla fall mycket och bra whisky vid The
Glenlivet. Man behöver inte gå längre än till standardsortimentets
12-åriga buteljering för att finna en välbalanserad, blommig, mjuk och
len whisky med toner av vanilj och persika. Därefter kan man arbeta sig
upp i årgångarna och hitta mer eller mindre rökiga varianter. Själv
har jag en klar favorit i The Glenlivet Nàdurra. En whisky som lagrats 16
år på amerikanska ekfat innan den tappas på flaska i ofiltrerat skick
vid 48 % styrka. Jim Murray** ger den 94 poäng av 100
möjliga, vilket placerar den i kategorin " a superstar whisky that
give us all a reason to live" vilket jag helt och fullt instämmer
med! Både doften och smaken innehåller toner av ingefära och mörk
choklad. Maltigheten, sötman och balansen är andra utmärkande
egenskaper liksom den mycket långa eftersmaken. "Pure entertainment,
sheer class and immeasurable fun". Prova och njut!

Välkommen igen!
Copyright
© Stefan Hammar, 2007. Med ensamrätt.