Uppdaterad 28 nov 2010 Cragganmore

 

Start
Släktforskning
Det förgångnas spegel
Whisky
Buick 1938
Buick 1955
Buick 1959
Sun West

Arran
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benromach
Cragganmore
Glenlivet
Glenmorangie
Glenugie
Inchmurrin
Laphroaig
Longmorn
Longrow
Mortlach
Oban
Scapa
Tomatin

Cragganmore är en Speyside Single Malt Whisky som framställts vid Cragganmore Distillery i Ballindalloch. Innehållet i just denna flaska destillerades den 18 april 1989 och har därefter lagrats i 15 år på hogshead. Fatet selekterades av den oberoende buteljeraren Signatory för att ingå i deras Cask Strenght Collection. Whiskyn, som är natural coloured, håller 55,7% och tappades på s.k. Decanter bottles den 24 mars 2005.

Färgen är ljus. Doften på den ospädda whiskyn är lite spritig men ganska svag, med inslag av honung, trä och aningen läder. Efter en första spädning framträder en viss fruktighet med inslag av plommon, vanilj och sherry. Efter ytterligare spädning kan man förnimma en tilltagande sötma med kola och karamelltoner. Vid den tredje spädningen framträder en markant doft av ek.

De långa tårarna på provglasets insidor skulle kunna tyda på en mycket fyllig smak men man lurar sig. Ospädd smakar whiskyn lite spritig men lätt och värmande med en initial sötma som bryter över till viss bitterhet och sälta. Eftersmaken är kort till medellång och okomplex. Efter en första spädning pirrar det betydligt skönare i hela tungan, men smakerna är i stort de samma, sötma, bittermandel och ek. Eftersmaken är medellång med mycket inslag av ek. Whiskyn vinner inte på att spädas speciellt mycket. Som helhet är whiskyn okomplex utan några speciella inslag av rökighet, olja och andra "svåra" dofter och smaker.

Cragganmore 1989, flaska nr 168 av totalt 314 från fat nr 987.
V&S beställningsnr 1048701.

Välkommen igen!

Copyright © Stefan Hammar, 2005. Med ensamrätt.